Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2015 22:19 - Правилните думи
Автор: tihomiradobreva Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1125 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Истинско изкуство е да умеем да боравим правилно с думите. Чрез тях ние творим своята действителност, създаваме или разрушаваме бизнес партньорства, приятелства или любовни връзки.
В основата на неразбирателството между хората са неправилно подбраните и употребени думи. По мои наблюдения хората, които се замислят за думите си, са изключително малко. Ето защо и животът ни изобилства от междуличностни проблеми. Защото изговаряйки своите думи не се замисляме дали не бихме наранили човека отсреща, не се замисляме за това, че изказаното от нас представлява бумеранг, който, рано или късно, ще се завърне към нас. И, ако сме си го заслужили, ще ни удари по главата.
Егоцентризмът е водеща черта на мнозинството хора днес. Всеки се е вторачил в своите усещания и проблеми, сякаш той единствено има такива. А всъщност всички ние сме в една лодка, всеки от нас има своята чувствителност и своите драми.
Светът определено би станал едно по-добро място за живеене, ако се опитваме да се поставяме на мястото на другите хора. Ако, когато започваме разговор се усмихваме и се държим добронамерено, а не подхождаме с идеята да омаловажаме другия, за да изпъкнем ние.

Комуникативните умения подлежат на непрекъснато усъвършенстване. Те са тясно свързани с емоционалната интелигентност на човек, с неговата осъзнатост.
Ефективното общуване преминава под знака на оптимизма, ведростта и доброжелателността. През каквито и проблеми да преминаваме, ние нямаме никакво право да се държим грубо и вулгарно с другите, тъй като и те си имат грижи, техният живот също не е лесен!
Особено внимание трябва да се обърне на тона на гласа, защото и той е показателен за истинските намерения на говорещия. Всякакво повишаване на гласа се тълкува като проява на агресия и желание за налагане над другия.
Нека създаваме приятна атмосфера при общуването, с познати и с непознати, като използваме и "вълшебните" думички, чийто ефект хората напоследък подценяват. А "добър ден", "благодаря", "заповядай", "моля", "ако обичаш" и "извинявай" са в състояние да правят истински чудеса. Разбира се, изречени с усмивка, с кадифен тон на гласа и с открит поглед.
Да накараме другите да се чувстват значими, оценявани и важни. Всеки човек заслужава внимание, блага дума и протегната ръка.
Защото създавайки радост и приятни емоции на другите, ние ги създаваме и в своята душа :-) Помагайки на другите да се чувстват по-добре, ние даваме своя принос за един по-добър свят, а нали всички искаме да променяме света?
   image




Гласувай:
3



1. laura - Вижте, по принцип е така,
16.08.2015 16:06
но не смятате ли, че тези неща доста се преувеличават? Сигурно професионално се занимавате с тези проблеми и затова са в центъра на вниманието Ви, много ясно, щом с това си вадите хляба.
Според мен други неща, като това човек да взима отговорност за своите действия и да подобри живота си и на близките си, са по-важни от това дали е повишил тон или е изшъткал.
Иначе трябва постоянно все за това да мисли. А и лицемерния лаф от всички американски филми: "Да не те нараних?" нищо не значи, просто като по-дълго междуметие някакво.
Ако им липсва на хората възпитание и добронамереност, може и да си повтарят нон-стоп - "моля" и "благодаря" и все тая.
цитирай
2. tihomiradobreva - :-)
16.08.2015 16:41
А пречи ли човек да е любезен и съобразителен и пак да си движи нещата и да носи отговорност за действията си и да подобрява живота на близките си. Именно за това става въпрос - човек да носи отговорност, включително за думите, които отправя към другите :-) Не мисля, че можеш да се грижиш за доброто на други хора, ако използваш хаотично думите.
В началото може и да е трудно да се замисляш малко преди да говориш, но после става навик :-)
Да не говорим и колко е ценно умението да се научим да мълчим в дадени моменти, спестяваме си много негативни емоции :-)
цитирай
3. laura - Моят опит показва друго
16.08.2015 17:34
Понякога е много по-добре човек да изпусне пАрата, отколкото да премълчи, да го скъта в себе си и да се самоотрови по този начин.
Няма такъв свят, където всички да са мили и добрички. А и не е нужно.
Ако се поогледате специално в България болшинството хора са прости и невъзпитани. Твърде късно е да се превъзпитават после. Причината е в ниското ниво на болшинството българи, в селянията на повечето, ако щете.
Както каза една приятелка: "В България не може да има гражданска война, защото всички са селяни." За съжаление е права.
цитирай
4. tihomiradobreva - Има и други опити
16.08.2015 22:43
Ако тръгвате с тази нагласа за "изпускане на парата", то ще срещате куп такива хора, които също са с тази нагласа. Има си начини за справяне със стреса /спорт, например, медитация/, с които не бихте наранили друг човек.
Има и доста осъзнати хора, дори в България. Виждам, че влагате силно негативно значение в думите "мили" и "добрички". Това е вашият избор.
Но пак казвам - всички проблеми идват от неумението да общуваме. Оттам нататък, всеки се справя с живота си така, както пожелае. И, съответно, си понася последствията от своите избори /да се надяваме - осъзнати/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tihomiradobreva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 24557
Постинги: 13
Коментари: 14
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930